Het mooie is, dat je het deeg gewoon met het deegprogramma van de broodbakmachine maakt. Je laat de machine het minst plezierige werk doen: kneden, laten rijzen, weer doorkneden etc. Het levert een lekker luchtig plat brood op, dat een beetje doet denken aan een Turks brood. Je kunt er alle kanten mee op. Lekker variƫren met kruiden, kaas-ui-variant, etc.
Ik heb het broodje gemaakt met chili-rozemarijn-knoflookolie. Het oordeel hier thuis: je mag dit brood wel elke dag bakken......
![]() |
kruidenolie zelf maken |
Plaatbroodje uit de oven
300 gram (patent)bloem3 gram droge gist (half pakje gist)
190 ml water
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
Olijf of andere olie om in te strijken
Kruiden naar eigen smaak
Doe gist, 300 gram bloem, suiker, water en olie in die volgorde in de broodbakmachine en stel de machine in op het deegprogramma voor wit brood. Als het programma is afgelopen, deel je het deeg door twee-en, en kneed je het deeg nog even door. Van elk stuk deeg rol je met de deegroller een soort pizza van een halve centimeter dik. Leg het deeg op een ingevette pizzaplaat of bakplaat. Bestrijk de bovenkant met (kruiden)olie. Voor de kruidenolie: teentje knoflook, favoriete kruiden en eventueel een chili in een vijzel doen, fijnmaken en daar olie opgieten en nog even goed vijzelen. Druk met je vingers in het deeg om de olie "in te masseren". Dek af met een doek of folie en laat nog drie kwartier rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 C. Bak ze in een kwartier gaar. Bestrijk de plaatbroden als ze uit de oven komen, eventueel met nog wat olie. Daar wordt de korst iets flexibeler van. Eventueel ook nog wat grof zeezout over het broodje strooien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Hieronder kan je een reactie of vraag intypen: