Verder gaat er in de marinade ook nog wat gember. Momenteel ben ik bezig om gember zelf te kweken. Ik had een halve verse gemberwortel liggen die opeens groene sprieten begon te vormen. Ik heb toen de gemberwortel in een glaasje water gehangen en daarna in een bloempotje met aarde gestopt. Dit is tijdelijk want gember groeit horizontaal. De gember gaat straks de kas van de moestuin in en ik hoop dan dat het daar warm genoeg zal zijn om verder te groeien. Het is in ieder geval leuk project en hopelijk kan ik dan een keer met zelfgekweekte gember deze zalm maken:
Met whiskey geglaceerde zalm
4 personen
2 el basterdsuiker
2 el whiskey
1
el sojasaus (Japanse)
1 tl vers geraspte gember of snufje gemberpoeder
1 tl limoensap
1 teentje knoflook, geperst
zout, peper
optioneel: in ringetjes gesneden lente-ui, verse peterselie
Verwarm de oven voor op 180 C. Vermeng de suiker, whiskey, sojasaus, gember, limoensap en knoflook met elkaar. Leg de zalmfilets in een schaal en schenk hier het mengsel over. Draai de filet ook even om zodat alle kanten met het mengsel bedekt is. Laat een kwartiertje staan. Vet een ovenschaal in en leg hier de gemarineerde zalm in. Schenk de achtergebleven marinade erover en zet in de oven. Dunne filets (zo'n 1 1/2 cm dik) zijn in 10 minuten gaar, wat dikkere in circa 15 minuten: check af en toe even door er op te drukken: wijkt het vlees uiteen dan is het gaar. Overigens mag verse! zalm een beetje rosé van binnen blijven.
Deze combinatie lijkt me echt heel lekker. Ik ga het ook echt proberen. Mijn probleem is meer waar ik nog wilde zalm haal. Die gekweekte vis van vandaag smaakt echt nergens meer naar. Waar haal jij je vis?
BeantwoordenVerwijderenHoi Nell, verse wilde zalm is idd moeilijk te pakken te krijgen. Ik gebruik daarom meestal bevroren wilde zalm die ik dan in koud water ontdooi. Die van appie is slechte kwaliteit, de zalm van Queens (Dirk) vind ik het beste.
BeantwoordenVerwijderen