zaterdag 8 juni 2013

Brooklyn chiliburgers met zelf bereide "smoky" barbecuesaus

chiliburger smoky barbecuesaus
Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor een chiliburger. Ik heb namelijk ooit een keer een vreselijk lekkere chiliburger gegeten, met ringetjes jalapenopeper, tomaat en augurk op de hamburger. Deze burger had precies de goede beet en nabrand. Wat het zoeken naar het recept moeilijk maakt, is dat in Amerika een hamburger met een kwak chili con carne een chiliburger wordt genoemd. Daar ben ik veel varianten van tegengekomen op het internet.

Na veel speurwerk en na al een paar chiliburgers te hebben gemaakt (die veelbelovend op papier leken maar het toch niet waren) komt deze Brooklyn chiliburger erg dicht in de buurt van die ene vreselijk lekkere chiliburger. Het is een heerlijk pittige burger. Over 2 maanden hoop ik de chiliburger te kunnen maken met zelf gekweekte jalapenopepers. De jalapenoplantjes zijn momenteel langzaam maar gestaag aan het groeien onder de overkapping.

Brooklyn chiliburgers met zelf bereide "smoky"barbecuesaus


Barbecuesaus


60 ml ketchup
1 teentje knoflook
1 tl basterdsuiker
1 tl schenkstroop
2 tl Worcestershiresaus
11/2 tl balsamico-azijn
1/4 tl gerookte paprikapoeder
zwarte peper

Chiliburgers


600 gram rundergehakt
zout, peper
1 el Worcestershiresaus
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 flinke (groene) Spaanse peper/jalapenopeper
3 el bier
olijfolie

Groente

Plakjes komkommer
Plakjes tomaat
Plakjes augurk

Verder:

Plaatbroodje of bolletjes
Optioneel: geraspte (cheddar)kaas

Doe voor de barbecuesaus alle ingrediĆ«nten in een pannetje en laat de saus even zachtjes koken. Proef even of het voor jou in balans is. Voeg eventueel meer suiker of azijn of ketchup toe. Zet dan het vuur uit. Meng de kruiden, worcestershiresaus, zout en de peper door het gehakt. Voeg 3 el bier toe en de gesnipperde peper. Laat deze laatste twee ingrediĆ«nten nog even weg indien er kinderen mee-eten en voeg deze pas toe na het vormen van de hamburgers voor de kinderen. Ietsje minder dan natuurlijk. Bak de hamburgers gaar in ongeveer 8 tot 10 minuten. Snij een broodje overlangs door en leg de chiliburger op de onderste helft, dan een eetlepel barbecuesaus, plakjes komkommer, tomaat en een plakje augurk. Bedek de burger met de bovenste helft van het broodje en eet smakelijk.

Naar een recept van: Rachael Ray, Foodnetwork