vrijdag 22 februari 2013

Abdijbrood uit de broodbakmachine

Voor de luie bakker van brood: abdijbrood uit de broodbakmachine. Zelf vind ik de broodbakmachine een geweldige uitvinding en gebruik hem veel. Ik programmeer de machine ook vaak. Dan staat er 's-ochtends bij het opstaan een vers gebakken broodje klaar. Het nadeel blijft natuurlijk dat er een gat onder in het broodje zit van de deeghaak.

Het meel waarmee ik het broodje heb gebakken komt dit keer van de molen De vijf gebroeders. Deze molen staat in Heinkenszand. Het meel wordt verkocht tijdens open dagen en boerenmarkten. Het abdijbrood bestaat uit een mix van twee verschillende soorten meelproducten: bloem en volkorenmeel.

Abdijbrood

10 g. verse gist
200 gr. bloem
350 gr. volkorentarwemeel (fijn)
10 gr. suiker
20 gr. boter
340 ml. water
8 gr. zout

Doe alles in bovenstaande volgorde in de broodbakmachine en bak het brood met het bruinbrood-programma.

Bron: Bakken met de broodmachine van Eric Goossens